Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Адреса
Україна, Кіровоградська область,
м. Знам'янка, пр. Шкільний, 9
Контакти
т. 0523374561
e-mail: nvk-school-2@ukr.net
Символіка
Герб школи

"Духовність. Знання. Творчість."

Прапор школи


...
Національна гаряча лінія
...
Національна дитяча гаряча лінія
...
...
...
...
...
...
Block title
Головна » 2018 » Березень » 21 » В'ЯЧЕСЛАВ ЧОРНОВІЛ: 4 ПОДВИГИ І ЖИТТЯ В ІМ'Я НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
13:41
В'ЯЧЕСЛАВ ЧОРНОВІЛ: 4 ПОДВИГИ І ЖИТТЯ В ІМ'Я НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

В'ЯЧЕСЛАВ ЧОРНОВІЛ:
4 ПОДВИГИ І ЖИТТЯ В ІМ'Я НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Чорновіл В'ячеслав Максимович народився 24 грудня 1937 року  в с. Єрки Черкаської області, загинув в автомобільній аварії 25 березня 1999 року в м. Бориспіль, Київської області.Відомий український політик і публіцист, дисидент часів СРСР, засновник Народного Руху України, Герой України.
 

4 подвиги В'ячеслава Чорновола

В'ячеслав Чорновіл увійшов в історію як символ української національної ідеї, як один з тих, хто сміливо виступав за захист прав людини в СРСР:
1. Бути дисидентом в СРСР, тим більше українським, - означало, стати для нащадків символом і героєм своєї епохи і... вигнанцем для оточення і країни, в якій він жив. У листопаді 1967 року Чорновіл був уперше засуджений до 6 років колонії суворого режиму за  документальний збірник "Лихо з розуму".

2. 1969-1988 рр. - Вся репресивна машина СРСР виявилася                           неспроможною зламати українця. В 1979 р він став членом Української Гельсінкської групи (перша спроба українських дисидентів створити політичну опозицію комуністичному режиму), за що в 1980 році утретє був заарештований і засланий на п'ять років до Якутії без права виїзду в Україну;
- у 1988 році КДБ спробував позбавити Чорновола радянського громадянства, щоб вислати з країни, однак він закликав усі західні країни не приймати його. Спроба карального апарату СРСР і тут провалилася.

3-й подвиг В'ячеслава Чорновола - заснування в 1988 р "Народного руху України" - політичного націонал-демократичного руху, який відстоює боротьбу за незалежність України, а з 1991 р - побудова незалежної Української держави. У цей період часу В'ячеслав Чорновіл тричі (1990, 1994, 1998) ставав народним депутатом України;

- був незмінним лідером націонал-демократичного руху в Україні;
- найбільш авторитетним українським політиком за кордоном (тому й членом української делегації в ПАРЄ).
4-й подвиг В'ячеслава Чорновола - балотування кандидатом у Президенти України (1999 р. ) і загибель в автокатастрофі.

 "Молодий В'ячеслав був абсолютно вільнодумною людиною, здавалося, що він не боявся навіть того, що в колі його спілкування міг виявитися донощик", - говорив про Чорновола його соратник Михайло Косів.

Хтось називав його iдеалiстом, хтось - диктатором. Його поважали на Галичинi та на Донбасi, за принциповiсть та непохитнiсть навiть у радянських таборах називали "Зекiвським генералом" і вiн зiграв одну з ключових ролей у відновленнi  незалежності    України.

 

 

 

Переглядів: 589 | Додав: Teacher | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: