Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Адреса
Україна, Кіровоградська область,
м. Знам'янка, пр. Шкільний, 9
Контакти
т. 0523374561
e-mail: nvk-school-2@ukr.net
Символіка
Герб школи

"Духовність. Знання. Творчість."

Прапор школи


...
Національна гаряча лінія
...
Національна дитяча гаряча лінія
...
...
...
...
...
...
Block title
Головна » 2013 » Листопад » 23 » Свято рідної мови
21:33
Свято рідної мови

Свято рідної мови

Стало вже доброю традицією  в НВК «Знам’янська загальноосвітня  I-III ступенів школа № 2- ліцей» проведення свята рідної мови – Дня української писемності.   

Оскільки  9 листопада  - неробочий день, то всі заходи проводилися напередодні. Учні закладу, як і вся Україна, написали загальношкільний радіодиктант під назвою «Слово рідної мови». Учитель Л.Архангельська, яка проводила диктант, перед написанням нагадала всім, що цього року освітяни України відзначали 90-річчя від дня народження відомого педагога-земляка В. Сухомлинського.


 «Будьте добрими дітьми для своїх батьків і матерів, будьте справжніми людьми, красивими й духовно багатими»,- такими напутніми словами В. Сухомлинського закінчилося написання диктанту.

   Захід для учнів старших класів пройшов під гаслом «Мово моя українська, мово моя материнська!» Учні 6-Б класу, члени літературного клубу «Сонячні кларнети», підготували літературну композицію і почали свій виступ словами В. Сосюри:

Це – матері мова. Я звуки твої  

 Люблю, наче очі дитини..   

О мово вкраїнська! Хто любить її,

 Той любить мою Україну.»


Перед старшокласниками виступила вчитель української мови та літератури Н.Осадча, яка підготувала презентацію «Становлення української писемності та розвиток української мови».    Учні довідались про шлях розвитку української писемності  та мови в різні історичні епохи й до нинішніх днів.

Кульмінацією заходу стала зустріч з поетом-земляком Олександром Косенком, який прибув на свято разом із літератором О. Архангельським. Цього року О.Косенко став членом Національної спілки письменників  України, а його збірка поезій «Гартування води» висунута на здобуття літературної премії імені В. Симоненка. Учні 11-А класу підготували для поета сюрприз: вони декламували вірші зі збірки «Гартування води». Особливо проникливо й емоційно виступала Мрктчан  Метаксе.  Її декламування зворушило серце гостя, і він подарував їй свою книжку з дарчим підписом.


   Олександр Косенко читав власні поезії напам’ять емоційно й артистично, розповідав про свої досягнення, про своє життя й становлення  як поета. Учні його тепло зустрічали оплесками. Присутній на заході поет-перекладач О. Архангельський продекламував свій переклад російською вірша О. Косенка «Апостроф». Він наголосив учням на важливості подібних заходів, коли відбувається безпосереднє  спілкування з письменниками.

 Насамкінець О.Косенко відповідав на запитання учнів, подарував свої книжки «На сьомий день», «Гартування води» в шкільну бібліотеку і, звичайно, роздавав автографи.

  Учні 6-Б класу побажали всім присутнім:

 Любіть Україну у сні й наяву,

 Вишневу свою Україну!!

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов’їну!


 Захід підготувала й провела в рамках відкритого засідання літературного клубу «Сонячні кларнети»   Л. Архангельська.

              

Л. Архангельська

 учитель української мови та літератури


Переглядів: 455 | Додав: Teacher | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: