Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Адреса
Україна, Кіровоградська область,
м. Знам'янка, пр. Шкільний, 9
Контакти
т. 0523374561
e-mail: nvk-school-2@ukr.net
Символіка
Герб школи

"Духовність. Знання. Творчість."

Прапор школи


...
Національна гаряча лінія
...
Національна дитяча гаряча лінія
...
...
...
...
...
...
Block title
Головна » 2013 » Травень » 13 » Свято літературного Слова
00:20
Свято літературного Слова

Свято літературного Слова


   Існують різні календарні дати, помічені червоним або чорним. Сьогодні мова піде про особливу дату – Всесвітній  день поезії.

   Що таке поезія? Із різних визначень відмітимо одне: «Коли поезія є, її можуть не помічати, коли її немає, – люди задихаються».

   Саме про цю сторону творчості, якою владарює «легкостопа Евтерпа» (Евген Маланюк), йшла предметна розмова під час зустрічі учнів школи  з прозаїком, який починав свій творчий шлях у літературі саме з написання поезій, Василем Бондарем, головою Кіровоградської обласної організації Спілки письменників України, та поетом і перекладачем Олександром Архангельським.


   З уст учнів 11 -Б (Білієнка М., Саковича Д., Ніколенка Є., Соколової П.) звучали рядки прози В. Бондаря «Бабине літо», які можна назвати поезією в прозі, сонети У. Шекспіра в перекладі О. Архангельського, а також оригінальні поезії останнього.

   Учитель української мови та літератури Н. Ткач у своїй презентації розповіла учням про історію виникнення та започаткування свята Поезії, про українських поетів, які могли б  стати лауреатами Нобелівської премії. У своєму виступі Василь Бондар познайомив присутніх з літературним процесом на Кіровоградщині, поділився своїми творчими планами, прочитав уривок з  нової повісті, яка має вийти з друку, та побажав успіхів початківцям-літераторам.


   Олександр Архангельський розповів про роботу над перекладами У. Шекспіра, Д. Донна, Є. Маланюка, прочитав декілька їх поезій у перекладі російською, а також – власні поезії.


   Особливо тепло слухачі вітали виступ учениці 11-Б класу Соколової П. Вона прочитала свій улюблений сонет О. Архангельського та власний вірш про кохання (ця тема в усі віки хвилювала й хвилюватиме людство).


   Слід наголосити, що даний захід проводився в рамках засідання клубу «Сонячні кларнети», яким близько півтора десятка років керує вчитель української мови та літератури Л. Архангельська. Її ініціативу підтримали вчителі кафедри української мови та літератури й адміністрація закладу -  директор Сопільняк Ю. М.  та заступник директора Сорокіна Г. Д.  Люся Сергіївна у своєму виступі висловила побажання, щоб День поезії (21 березня), як і День прози (3 березня) став у школі традиційною датою для вшанування літературного Слова. Нинішній захід започаткував цю традицію.


Архангельська Л.С., учитель української мови та літератури


Переглядів: 426 | Додав: Teacher | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: